architecture

the sticks logo-kvla text-small.jpg
Floorplan
creation

completed in 2020, the house was designed by award winning architects iarchitecture and skilfully built by djokic constructions.

design

the sticks is an architectural masterpiece built on a 25 acre site deep within the exclusive upper kangaroo river. the house was designed to accommodate up to 10 people in absolute luxury.

the stunning landscape, with both near and distant views, was a major influence on the design of the house, resulting in a controlled geometry that responds to the site. a fragmented spine wall, clad in vertical hardwood battens, or ‘sticks’, acts as the threshold, and momentarily obscures the view. it is punctured by a tunnel, which leads deep into the house, where the view is again revealed. the spine wall is terminated at one end by steel water tanks, referencing the rural vernacular, and reminding occupants of the sole source of water for the house.

the centrally located living spaces, with high ceilings and large glazed areas are oriented to receive morning sun and frame near and distant views. they lead onto a number of decks, which house entertaining spaces, helping to dissolve the boundary between inside and out. a raw off-form concrete turret/fireplace visually anchors the house to the site. two linear pavilions to the north and south of the living zone contain bedrooms with ensuites, and present fragmented facades toward escarpment views.